Vitamin D
Vitamin D3 findes i naturen næsten udelukkende i animalske kilder, især fisk, mælkeprodukter og æg samt i kød. Også planter som blandt andet laver indeholder vitamin D, ligesom forskellige svampe indeholder den mindre effektive vitamin D2.
Vitamin D har en helt særlig placering blandt vitaminer. For det første er det et af de få vitaminer, vi næsten ikke får nok af gennem kosten, men i stedet producerer med hjælp fra solen i huden. For det andet er vitamin D ikke et vitamin i klassisk forstand, men snarere en hormonforløber.
I modsætning til mange andre vitaminer omdannes det i kroppen til et vigtigt hormon, der regulerer cellernes funktion samt adskillige kropslige processer. Næsten alle kroppens celler har særlige receptorer for vitamin D-hormonet og er afhængige af tilstrækkeligt vitamin D.
Vitamin D forskes stadig intensivt i. Næsten hvert år opdages nye virkningsmekanismer for dette fascinerende vitamin. Indtil videre har EU (EFSA) anerkendt følgende påstande om vitamin D:
Vitamin D bidrager til
- en normal optagelse og udnyttelse af calcium og fosfor,
- et normalt calciumniveau i blodet,
- vedligeholdelse af knoglerne,
- bevarelse af en normal muskelfunktion,
- bevarelse af sunde tænder,
- en normal funktion af immunsystemet,
- Vitamin D har en funktion ved celledeling.