Vitamin D
Vitamin D3 findes i naturen næsten udelukkende i animalske kilder, især fisk, mejeriprodukter, æg og kød. Planter som blandt andet laver indeholder også vitamin D, ligesom forskellige svampe gør, men her findes den mindre virksomme form, vitamin D2.
Vitamin D har en helt særlig placering blandt vitaminer. For det første er det et af de få vitaminer, vi sjældent får nok af via kosten, men i stedet producerer i huden ved hjælp af solens stråler. For det andet er vitamin D ikke et vitamin i traditionel forstand, men snarere et hormonforstadie.
I modsætning til mange andre vitaminer omdannes det i kroppen til et vigtigt hormon, der regulerer cellernes funktion samt adskillige kropslige processer. Næsten alle kroppens celler har særlige receptorer for vitamin D-hormonet og er afhængige af tilstrækkeligt vitamin D.
Vitamin D forskes stadig intensivt i. Næsten hvert år opdages nye virkningsmekanismer for dette fascinerende vitamin. Indtil videre har EU (EFSA) anerkendt følgende påstande om vitamin D:
Vitamin D bidrager til
- en normal optagelse og udnyttelse af calcium og fosfor,
- et normalt calciumniveau i blodet,
- vedligeholdelse af knoglerne,
- bevarelse af en normal muskelfunktion,
- bevarelse af sunde tænder,
- immunsystemets normale funktion.
- Vitamin D har en funktion ved celledeling.