Vitamin C fungerer i menneskekroppen som antioxidant og kofaktor i mange redoxreaktioner, hvilket påvirker processer som antioxidativ cellebeskyttelse, immunsystem og energistofskifte. Derudover indgår vitamin C i opbygningen af strukturproteinet kollagen (hud, brusk, knogler, blodkar) og i syntesen af hormoner.
Højere koncentrationer af vitamin C findes naturligt blandt andet i friske frugter, grøntsager og bær som camu-camu, havtorn, acerolakirsebær, hyben, solbær, grønkål, persille, kiwi og citrusfrugter.
Vitamin C forskes stadig intensivt. Næsten hvert år opdages nye virkningsmekanismer for dette fascinerende vitamin. Indtil videre har EU godkendt følgende påstande om vitamin C:
Sundhedsudsagn for vitamin C (jf. EFSA):
Vitamin C bidrager til:
- at mindske træthed og udmattelse,
- en normal psykologisk funktion,
- regenerering af den reducerede form af vitamin E,
- en normal energiomsætning,
- en normal funktion af immunsystemet (kropsligt forsvar),
- en normal funktion af nervesystemet,
- beskyttelse af cellerne mod oxidativ stress,
- normal kollagendannelse for en normal funktion af blodkarrene,
- normal kollagendannelse og dermed normal funktion af knogler,
- normal kollagendannelse for en normal brusks funktion,
- normal kollagendannelse for en normal funktion af tænderne,
- normal kollagendannelse for en normal funktion af tandkødet,
- normal kollagendannelse for en normal funktion af huden,
- at øge jernoptagelsen,
- at opretholde en normal funktion af immunsystemet (kroppens forsvar) under og efter intensiv fysisk aktivitet.