Et især vigtigt kvalitetskendetegn for høj-kvalitets omega-3-olier er deres friskhed. Omega-3-fedtsyrer er på grund af deres struktur naturligt ekstremt reaktive og modtagelige for oxidationsprocesser (autooxidation), hvilket får dem til hurtigt at blive harske. Ved oxidation af omega-3-fedtsyrer dannes primært fedtsyreperoxider, som videre kan reagere eller nedbrydes til sekundære oxidationsprodukter som aldehyder (malondialdehyd, 4-hydroxyhexenal). Derfor er måling af de oxidativt dannede biprodukter afgørende for at sikre kvaliteten af omega-3-produkter.
For at måle oxidation i omega-3-olier anvendes hovedsageligt tre værdier: peroxidtal (POZ), p-anisidintal og TOTOX-værdien, som beregnes ud fra anisidintal og peroxidtal (TOTOX = p-anisidintal + (2 * peroxidtal)).
TOTOX-værdien (TOTal OXidation) er en internationalt anerkendt måleenhed, der vurderer den samlede oxidationsgrad (oxidation af fedtsyrer) og giver et klart billede af oliers friskhed. Jo højere TOTOX-værdien er, desto mere harsk er olien. Anisidintallet (AnZ) måler aldehyddannelsen under fedtoxidation. Det fortæller meget om, hvordan en olie er blevet behandlet og opbevaret. Peroxidtallet (POZ) viser det aktuelle oxidationsniveau.
Vi overvåger løbende anisidin- og peroxidniveauerne i vores Omega-3-produkter, ikke kun råmaterialet fra producenten, som ellers ofte sker på markedet, men også det færdige produkt efter påfyldning i kapsler eller flasker. Under produktionen sikrer vi med størst mulig omhu at minimere iltkontakt for at forhindre oxidationsprocesser. Vi lægger særlig vægt på friskheden af vores råvarer og den korrekte opbevaring af slutproduktet. Langvarig opbevaring undgås.
Følgende grænseværdier må ifølge officielle instanser (IFOS, IKOS, GOED, GMBI) ikke overskrides:
- Peroxidtal (POZ) (eng. peroxide value - PV): max. 5 mEq/kg
- Anisidintal (AnZ) (eng. Anisidine value - AV): max. 20
- Totox-værdi (TOTOX): max. 26
En TOTOX-værdi over 26 indikerer, at omega-3-olien er fordærvet og bør ikke indtages. En TOTOX-værdi under 20 er tegn på en frisk og høj kvalitetsolie. Vi anbefaler ideelt set, at omega-3-opbevares mørkt og nederst i køleskabet. Den lave temperatur sænker oxidationsprocesserne i algeolien markant. Dette gælder både før og især efter åbning af emballagen.
Hvis smagen eller lugten af algeolien alligevel forværres inden for denne periode, indikerer det en for tidlig oxidation af olien. Dette kan fx skyldes kontakt mellem doseringspipetten og mund/tunge eller ukorrekt opbevaring.
Vores produkter har værdier klart under de anbefalede grænseværdier. De nyeste laboratorieværdier finder du under fanen “Labortests”.