Vitamin C fungerer i menneskekroppen som antioxidant og kofaktor i mange redoxreaktioner, hvilket påvirker processer som antioxidativ cellebeskyttelse, immunsystem og energistofskifte. Derudover indgår vitamin C i opbygningen af strukturproteinet kollagen (hud, brusk, knogler, blodkar) og i syntesen af hormoner.
Højere koncentrationer af vitamin C findes naturligt blandt andet i friske frugter, grøntsager og bær som camu-camu, havtorn, acerolakirsebær, hyben, solbær, grønkål, persille, kiwi og citrusfrugter.
Vitamin C forskes stadig intensivt. Næsten hvert år opdages nye virkningsmekanismer for dette fascinerende vitamin. Indtil videre har EU godkendt følgende påstande om vitamin C:
Sundhedsudsagn for vitamin C (jf. EFSA):
Vitamin C bidrager til:
- at mindske træthed og udmattelse,
- en normal psykologisk funktion,
- regenerering af den reducerede form af vitamin E,
- en normal energiomsætning,
- en normal funktion af immunsystemet (kropsligt forsvar),
- en normal funktion af nervesystemet,
- beskyttelse af cellerne mod oxidativ stress,
- normal kollagendannelse for en normal funktion af blodkarrene,
- normal kollagendannelse og dermed normal funktion af knogler,
- normal kollagendannelse for en normal brusks funktion,
- normal kollagendannelse for en normal funktion af tænderne,
- normal kollagendannelse for en normal funktion af tandkødet,
- normal kollagendannelse for en normal funktion af huden,
- at øge jernoptagelsen,
- at opretholde en normal funktion af immunsystemet (kroppens forsvar) under og efter intensiv fysisk aktivitet.
Synergieffekt gennem bioflavonoider.
Bioflavonoider er de mest udbredte og væsentligste sekundære plantestoffer. De findes i grøntsager, frugt og krydderurter og giver blandt andet den intense farve til for eksempel blåbær og mørke bladgrøntsager. Bioflavonoider har stærke antioxidative egenskaber, og for at understøtte denne synergieffekt indeholder vores vitamin C-komplekser et bredt udvalg af værdifulde bioflavonoider fra citrusfrugter, bær og superfoods – alle naturligt rige på vitamin C i en uforarbejdet vitalstof-kontekst.
Acerola
Vores Acerola kommer fra Brasilien, hvor den straks efter høst nænsomt frysetørres og forarbejdes til et naturligt frugtpulver uden tilsætning af tvivlsomme ekstraktbærere som maltodextrin. Acerola-kirsebærret er kendt for sit usædvanligt høje naturlige indhold af vitamin C på cirka 1700 mg pr. 100 g frisk frugt.
Camu Camu frugt
Den lille gul-røde Camu Camu frugt (Myrciaria dubia) vokser vildt i det peruanske Amazonas-område. Den frugt-syrlige, let bitre bær regnes som en af jordens mest vitamin C-rige planter og indeholder omkring 40 gange mere vitamin C end en appelsin. Det tørrede frugtkød kan nå op på topværdier på 13-14 % vitamin C.
Hyben
I Chile vokser de vitaminerigeste sorter af hyben eller hunderose (Rosa canina L.), som vi anvender til vores højkvalitets hybenpulver. Under Chiles barske klima i syd (800 m højde) vokser de vilde buske langsomt, hvilket fremmer udviklingen af den unikke kvalitet i vores frugter. Hildegard von Bingen tillagde allerede planten særlige egenskaber.
Havtorn
Frugterne fra havtorn (Hippophae rhamnoides) er ægte vitaminbomber. Havtorn indeholder cirka 10 gange så meget vitamin C som en citron og er derfor en fremragende kilde til vitamin C.
Fytokemikalie-blandinger
Fytokemikalie-blandinger. Komplekset indeholder desuden polyfenoler fra sorte ribs, jordbær, sure kirsebær, vilde blåbær, hindbær og brombær.