Sporelementet mangan varetager mange alsidige funktioner i menneskets stofskifte. Det indgår i en række enzymer, som bl.a. er nødvendige for afgiftning af stofskifteprodukter og for et velfungerende energistofskifte. Som en del af enzymet superoxiddismutase har mangan en vigtig rolle i cellebeskyttelsen; proteiner, lipider og DNA beskyttes mod oxidative skader. Desuden bidrager mangan til en sund knoglestruktur og normal dannelse af bindevæv. Mangangluconat er en organisk form for mangan med især god biotilgængelighed.
Mangan er et essentielt sporstof, der skal tilføres dagligt i tilstrækkelige mængder. Mangan findes i mange plantebaserede fødevarer og i mindre mængder i animalske produkter. Men stærkt forarbejdede varer som hvidt mel indeholder kun lidt mangan, så en ensidig kost kan føre til utilstrækkeligt indtag af dette vigtige sporstof. Manganoptagelsen påvirkes af mange faktorer: samtidig indtag af mineraler som jern, calcium og magnesium hæmmer optaget. Fosfater fra stærkt forarbejdede fødevarer, fytater fra korn og bælgfrugter og tanniner fra te reducerer også manganoptagelsen. Derudover påvirker højt alkoholforbrug og visse medikamenter tarmen og nedsætter manganoptagelsen.
Sundhedsanprisninger vedrørende mangan (ifølge EFSA):
Mangan:
- bidrager til normal energiomsætning.
- bidrager til normal bindevævsdannelse.
- bidrager til vedligeholdelse af normale knogler.
- hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress.