Selen
Det essentielle sporstof selen indgår som komponent i mere end 25 enzymer, de såkaldte selenoenzymer, og deltager i mange vigtige processer i kroppen. Selen bidrager til at opretholde et normalt fungerende immunsystem, beskytter cellerne mod oxidativ skade, understøtter skjoldbruskkirtlens funktion samt sikrer sunde hår og negle.
Selen fra sennepsfrø
Sennepsfrø er naturligt rige på mange forskellige organiske selenforbindelser, herunder organisk selenmethionin.
Natriumselenit
Selen fra natriumselenit er direkte tilgængeligt for dannelse af selenoenzymer.
Selen-gær
Naturlige fødevarer indeholder kun organisk selen, som oftest er bundet til aminosyrer. Selen-gær indeholder over 20 forskellige organiske selenforbindelser. Størstedelen (over 60 %) heraf udgøres af L-selenmethionin, menneskets vigtigste ernæringskilde til selen. Den resterende del består af forskellige selenformer, herunder også det organisk bundne selenocystein.
En almindelig misforståelse omhandler gæren: Selen-gær er fuldstændig inaktiv gær, der ikke kan formere sig. Det er derfor en ekstremt kvalitetsrig fødevare, som ikke må forveksles med bagegær eller tarmgær som Candida.
Sundhedspåstande for selen ifølge EFSA:
- bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress
- bidrager til immunsystemets normale funktion (kroppens forsvar)
- bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen
- bidrager til normal sædcelledannelse
- bidrager til at bevare normalt hår
- bidrager til at bevare normale negle