Protein
Favabønneprotein (Vicia faba, også kaldet akerbønne) udvindes fra malede favabønner. Via en ekstraktionsproces kan det mildt cremede favabønneprotein isoleres. Til produktion af ærteprotein (Pisum sativum L) males ærterne først sammen med vand til en fin pasta. Derefter isoleres ærteproteinet mekanisk gennem efterfølgende centrifugering og sedimentation. Solsikkekerneprotein (Helianthus annus) udvindes fra det resterende pressespil efter produktion af koldpresset solsikkeolie. Dette males, presses igen og males igen, hvilket skaber et fint pulver med karakteristisk smag. Hampfrøprotein (Cannabis sativa) udvindes fra den resterende pressebark efter produktion af koldpresset hampfrøolie. Det proteinrige pressebark males fint, indtil der dannes hampmel. Risprotein, der stammer fra brune ris, udvindes ved enzymatisk ekstraktion. Risene udblødes først og males til proteinrigt mel, hvorefter enzymerne ekstraherer proteinerne. Efter filtrering følger en skånsom sprøjtetørring, der laver risproteinpulver. Johannesbrødkerneprotein (Ceratonia siliqua) udvindes ved at valsede kernerne. Det proteinrige pulver tørres derefter forsigtigt.
Enzymkompleks Bromelain og Papain
Proteolytiske enzymer, også kaldet proteaser, kan nedbryde proteiner i fødevarer til mindre dele. De nedbryder peptidbindingerne mellem aminosyrerne i proteinerne ved hydrolyse. Proteaser findes naturligt i fordøjelsessystemet samt i frugter som ananas (bromelain) og papaya (papain).
Sundhedsanprisninger for proteiner ifølge EFSA:
Proteiner bidrager til
- øgning af muskelmasse
- vedligeholdelse af muskelmasse
- vedligeholdelse af normale knogler