Vitamin B2 (riboflavin)
Vitamin B2, også kaldet “vækstvitaminet”, er et vandopløseligt B-vitamin. Det findes som inaktivt, ubundet riboflavin, i proteingbundet form og i to bioaktive coenzymformer: flavinmononukleotid (FMN), også riboflavin 5'-fosfat (R5P), og flavin-adenin-dinukleotid (FAD). Begge er vigtige enzym-cofaktorer, der regulerer mange stofskifteprocesser og spiller en nøglerolle i mange kropsfunktioner, herunder energiomsætning, vækst, embryonal udvikling og beskytter nerveceller.
Naturlige kilder til vitamin B2 er mejeriprodukter, æg, kød og indmad, mens korn, frugt og grønt kun indeholder små mængder. I plantebaserede fødevarer er biotilgængeligheden af vitamin B2 desuden markant lavere.
Helbredsrelaterede udsagn om vitamin B2 (ifølge EFSA):
Vitamin B2 bidrager til
- en normal energiomsætning,
- en normal funktion af nervesystemet,
- vedligeholdelse af normale slimhinder,
- vedligeholdelse af normale røde blodlegemer,
- vedligeholdelse af normal hud,
- vedligeholdelse af normalt syn,
- et normalt jernstofskifte,
- beskyttelse af cellerne mod oxidativt stress,
- reduktion af træthed og udmattelse.